- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Во првите четири месеци раст на индустриското производство за 7,9%

Во првите четири месеци раст на индустриското производство за 7,9% - Работник
591views

Индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во април годинава во однос на истиот месец лани бележи пораст од 3,5%, во Преработувачка индустрија пораст од 4,5, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 18,6%.

Според податоците на Државниот завод за статистика, зголемувањето во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на зголеменото производство во одделите Производство на пијалаци, Производство на текстил, Производство на облека, Производство на хемикалии и хемиски производи, Производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати, Производство на метали, Производство на електрична опрема, Производство на машини и уреди, неспомeнати на друго место и Производство на мебел, пишува Капитал.

Целосниот текст можете да го прочитате тука