- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Во првото тримесечје од година има 9,100 слободни работни места.

Во првото тримесечје од година има 9,100 слободни работни места - Работник
593views

Според податоците на Државниот завод за статистика, годинава, поточно во првото тромесечје има 9,100 работни места.

Во услужните дејности и препродажбата има најмногу слободни меса (2,443).

Статистичките податоци велат дека највисока стапка на слободни работни мета има во секторот Објекти за сместување и сервисни дејности со храна, а најмала секторот за Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација.

Слободните места бележат највисока стапка од 2,03 проценти кај компании чиј број на вработени е од 2 до 3.

Според региони, Југозападниот регион има највисока стапка на слободни места, односно 2,24 проценти.