Во Србија недостигаат 25 илјади угостителски работници

Трговија и продажба, администрација и средно раководни позиции се четирите најбарани позиции во огласите на „Инфостуд“ на српскиот пазар на труд.

Во првите две области речиси секогаш броеле повеќе од 5.000 огласи годишно, но минатата година имало нагло зголемување на огласите за такви позиции, на дури 9.000.

Покрај горенаведеното, популарни се и економијата и сметководството, а во последните години и угостителството, кое има повеќе од 3.000 огласи и зазема висока петта позиција на побарувачка во 2022 година, потврдуваат во „Инфостуд“.

Се проценува дека моментално има недостиг од 20.000 до 25.000 работници во угостителството во Србија. Од оние што ги напуштиле хотелите, а повеќе од 6.000 такви биле откриени пред години, околу половина отишле да работат во компании од други индустрии.

Георги Генов, директорот на Здружението „Хорас“ забележува дека оние работници кои имаат диплома и завршено училиште за келнери и готвачи сепак многу брзо добиваат работна дозвола за заминување во странство.

„Ниту сега не е проблем, ниту во Австрија, ниту во Хрватска, ниту на кое било друго место. Тоа е затоа што има недостиг на работна сила за сите, особено во хотелиерството. Сепак, обучените работници можат да работат во ресторани и кафулиња, но во хотелите мора да го задоволат нивото на услуга“, додава Геонов.

Тој потврдува дека во хотелскиот сектор во Србија има се повеќе новодојденци, а тоа се работници од Индија и Пакистан.

Работодавците најмногу бараат главни и помошници готвачи, келнери, шанкери.