СветСиндикат

Во Србија се зголемуваат платите во јавниот сектор

Во Србија се зголемуваат платите во јавниот сектор-работник
159views

Од 1 ноември се зголемуваат платите на вработените во јавниот сектор. Највисок пораст од осум до 15 проценти може да очекуваат здравствените работници, пред се медицинските и стоматолошките техничари. Синдикатите очекуваат бројот на оние што заминуваат во странство да биде помал во иднина.

Според најновите податоци на Институтот Батут, зголемувањето ќе го почувствуваат околу 50.000 медицински сестри и техничари, околу 25,000 доктори со стоматологија и стоматолози и околу 9,000 вработени со полно работно време.

Зоран Савиќ, претседател на Синдикатот на вработени во здравството и социјалната заштита, за РТС изјави дека зголемувањето на платите во здравството е добро, особено кога се зголемува повеќе.

Според него, по зголемувањето, докторот по медицина ќе има плата од околу 76.800 динари и медицински сестри и техничари од 45.000 до 49.000 динари.

Покрај платите, ќе инвестира и во здравствената инфраструктура и Савиќ смета дека ќе се намали бројот на оние што одат во странство.

„Никој не успеа да ја спречи миграцијата на трудот, но мислам дека бројот на оние што ќе заминат ќе биде помал“, рече Савиќ.

Говорејќи за средбата со министерот Златибор Лончар, тој изјави дека тоа е една од состаноците на кои разговараше за инвестирање, за добивање нова работна сила, но и за решавање на станбеното прашање на здравствените работници.