- Advertisement -
ЕкономијаНовостиСвет

Во Хрватска се отвора најголемата фабрика за подови во светот

Во Хрватска се отвора најголемата - Работник
60views

Шведскиот сопственик на фабриката за подни облоги „Перваново инвест АБ“ во Огулин ја гради најмодерната фабрика за подни облоги во светот, вредна 200 милиони евра.

До 2027 година, кога Огулин 2 ќе биде целосно оперативен, тоа ќе биде најголемата фабрика за дрвени подови во светот, објави компанијата Бјелин Хрватска, пренесува Индекс.хр.

Advertisement

Новата фабрика Огулин 2 се гради веднаш до постојната фабрика за паркет Огулин 1 и ќе има производствен капацитет од повеќе од 20 милиони квадратни метри подни облоги годишно. Вкупниот годишен обем на производство на подови во Викен и Огулин 2 во 2027 година ќе изнесува 30 милиони квадратни метри, пишува Хина, пренесува хрватскиот портал.

Новата фабрика се гради на 330.000 квадратни метри, лоцирана покрај автопатот Загреб-Сплит. Вкупната површина на фабриката е 100.000 квадратни метри, а инвестициите во земјиште, згради, инсталации и машини се проценуваат на 200 милиони евра во капитални трошоци, главно финансирани со сопствен капитал.

Advertisement

Во високотехнолошката и автоматизирана фабрика Огулин 2, подовите ќе бидат изработени од дрвен прав, влакна со висока густина и фурнир. Суровините потребни за производство најмногу ќе се добиваат од отпад од дрво од фабриките на Бјелин лоцирани во Огулин, Бјеловар и Оток.

Притискањето, профилирањето, завршувањето на површината и пакувањето на подот се одвиваат во автоматизирани производни процеси, исто така развиени од Välinge Innovation.

Извршниот директор на „Перваново инвест АБ“ Дарко Перван е задоволен што неговата компанија, по десет години високи трошоци за развој, е подготвена да го зголеми производството засновано на дрвен прав и да ја претстави следната генерација на дрвени подови – закоравено дрво, чие производство е економично и еколошки.

Извор: Банкометар

Advertisement