- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Во Црна Гора ќе се укине огласувањето на слободни работни места

Во Црна Гора ќе се укине - Работник
254views

Предлог законот за труд на црногорската Влада предвидува дека во иднина работниот однос ќе се заснова без огласување на слободните работни места, освен во претпријатијата или установите кои се во државна или во сопственост на локална самоуправа, вели Министерот за труд и социјален систем, Кемал Пуришиќ.

„Во тие ситуации рокот за огласување ќе трае три дена, со што ќе се скрати. Законот предвидувал 50 -тина случаи каде ќе раскинува работниот однос без водење на дисциплинска постапка, по скаратена процедура“, рекол Пуришиќ, јавува порталот Цдм.

Advertisement

Додава дека предлог законот има повеќе од 40 норми отколку постоечкиот и дека речиси 85 осто од постечките норми се изменети.

Според неговите зборови, траењето на договорот за работа на одредено време е продолжен на 36 месеци од досегашните 24 месеци.

Advertisement

Предвидува и засновање на договор за работа вон просториите на работодавачот – работа на далечина, работа од дома и работа во домаќниство како посебен вид на договор за работа, потоа склучување на договор преку Агенциите за привремено вработување, но не подолго од 24 месеци.

Според новиот предлог, вели Пуришиќ, годишниот одмор како неприкосновено право на вработениот не може да се замени со новчан додаток.

Advertisement