ЗанимливостиСветот на работникот

Во Шведска добивањето отказ не е повеќе стресно искуство

Во Шведска добивањето - Работник
158views

Добивањето отказ од работното место никогаш не е пријатно искуство, но новиот трансферен систем во Шведска ветува многу повеќе отколку само враќање во стабилна положба.

Една од најстресните нешта што може да ви се случат е добивањето отказ. Ако некогаш ви се случило, го познавате чувството на паника, грижа за кариерата, неплатените сметки и здравственото осигурување.

Но, што ако отказот е најдоброто нешто што ви се случило? Не благодарение на добра среќа, туку на ново создадениот систем кој има за цел да го отклучи вашиот потенцијал и да ви овозможи работа уште подобра од претходната.

Новиот трансферен систем во Шведска е услуга за социјална заштита на национално ниво за работници кои неодамна останале невработени поради технолошки вишок.

Компаниите плаќаат за „совети за безбедност на работното место“, кои обезбедуваат квалификувани тренери кои ги селектираат потенцијалите на вработените и според нив наоѓаат компатибилно работно место на пазарот. Постојат 16 вакви организации и секоја од нив опфаќа различен сектор од економијата и има задача да најде нови работни места за работниците кои го изгубиле работното место од економски причини.

Благодарение на овој систем, Шведска има најдобар процент на ревработување во светот – околу 90% од работниците кои добиле отказ добиле нова работа во рок од една година. Оваа бројка е драстично поголема од Франција и Португалија чиј процент е 30%.

Извор: Hybrid.mk