Во 2022 година убиени 86 новинари и медиумски работници

Осумдесет и шест новинари и медиумски работници се убиени ширум светот во 2022 година, по еден на секои четири дена, што е за 50 отсто повеќе од претходната година, според податоците на УНЕСКО, јавува Anadolu Agency.

Организацијата на УНЕСКО има мандат да обезбеди слобода на изразување и безбедност на новинарите на глобално ниво, а агенцијата на ОН изјави дека нејзините податоци ги истакнуваат сериозните ризици и ранливости со кои се соочуваат новинарите во нивната работа.

Сепак, податоците на УНЕСКО покажуваат дека минатата година биле убиени 86 новинари, што е помалку од бројката што на 14 декември ја објави кампањата Press Emblem во Женева. Тие објавија дека се убиени 115 новинари, јави Анадолија.

„По неколку години последователен пад, наглото зголемување на бројот на убиени новинари во 2022 година е алармантно“, рече Одри Азулеј, генерален директор на УНЕСКО.

Тој смета дека властите мора да ги зголемат напорите да ги запрат овие злосторства и да се погрижат нивните сторители да бидат казнети бидејќи рамнодушноста е главниот фактор во оваа клима на насилство.

Латинска Америка и Карибите беа најсмртоносните за новинарите во 2022 година, со 44 убиства, повеќе од половина од жртвите ширум светот.

Во Азија и Пацификот се регистрирани 16 убиства, додека 11 се убиени во Источна Европа.

Најсмртоносните поединечни земји беа Мексико (19 убиства), Украина (10) и Хаити (девет).

Приближно половина од убиените новинари не биле на должност во моментот на нивната смрт, додека патувале, во своите домови или на паркинзи и други јавни места каде што не биле на задача.

Тенденцијата укажува на трендот од последните години и имплицира дека нема безбедни места за новинарите, дури ни во слободното време.

Покрај убиствата, новинарите продолжуваат да се соочуваат со закани за повеќе форми на насилство кои се движат од присилно исчезнување, киднапирање, произволно притворање, правно вознемирување и дигитално насилство, особено врз новинарките, соопшти УНЕСКО.