СветСиндикат

Вработените во БХ Телеком и ХТ Мостар штрајкуваат

Вработените во БХ Телеком и ХТ Мостар штрајкуваат - Работник
50views

Синоќа синдикатите на ХТ Мостар и БХ Телеком испратија заедничко соопштение за медиумите во кое се наведува дека од денеска (9 ноември) ќе започнат со штрајк. Причината е што Владата на Федерацијата одбива да склучи колективен договор за полето на телекомуникациите во ФБиХ.

Ова е нивната изјава во целост.

„Бидејќи Владата на Федерацијата БиХ продолжува да го одбива склучувањето на Колективниот договор за филијали за телекомуникации во ФБиХ, Синдикатот на телекомуникациите на БХ и Хрватскиот синдикат за телекомуникации ја известуваат јавноста дека штрајкот ќе започне во БХ Телеком д.д. Сараево и ХТ д.д. Мостар на 9 ноември 2020 година. Одбивањето на Владата на ФБиХ да склучи грански колективен договор става неизвесност на околу 5.000 работници во овие компании, како и членови на нивните семејства.

Со оваа постапка, Владата на ФБиХ продолжува без јасни причини да применува различни критериуми и, за разлика од другите јавни претпријатија, само во областа на телекомуникациите одбива да склучи грански колективен договор. Поради сегашната епидемиолошка состојба, како и мерките за спречување на собирање на повеќе работници, синдикатите одлучија јавните протести да ги сведат на минимум.

И покрај тоа што многу се зборува меѓу вработените во ХТ Еронет дека по локалните избори, платите во таа компанија може да паднат дури за 20 проценти, Управниот одбор тврди дека ова е последната мерка на која ќе се прибегне. …

Вработените во БХ Телеком ќе организираат протестен митинг пред зградата на администрацијата на БХ Телеком во понеделник од 10 до 12 часот, додека работниците на синдикатот ХТ Мостар ќе го организираат својот протест пред администрацијата на ХТ Мостар во согласност со епидемиолошката состојба.

Во оваа прилика, ги замолуваме сите наши корисници, но и јавноста да имаат разбирање за нашата борба. Единствено што бараме е Владата да има еднакви критериуми за сите и да овозможи склучување на грански Колективниот договор за работниците во нашите компании. Бевме трпеливи и дадовме можност да ги решиме проблемите преку дијалог, но, за жал, за секое наше понудено решение, Кабинетот на премиерот на ФБиХ измисли нов проблем како оправдување за не склучување колективен договор.

Свесни сме дека поради пандемијата КОВИД-19, ова не е најсреќното решение, но синдикатите не можат да се откажат од борбата за правата на нашите работници. Сите последици од штрајкот треба да ги сносат Владата на ФБиХ и Кабинетот на премиерот, бидејќи со нивните нејасни критериуми и одбивањето да склучат колективен договор, тие свесно доведоа до таква реакција на Синдикатот и работниците во БХ Телеком д.д. и Х. Мостар д.д. “, стои во соопштението на синдикатот.

Извор: dnevnik.ba