- Advertisement -
СветСиндикат

Вуковиќ: Срамота е што дознаваме за понудата на Владата на ХНК од медиумите

Вуковиќ: Срамота е што дознаваме за понудата на Владата на ХНК од медиумите - Работник
100views

Официјалната понуда на Владата на Херцеговина-Неретва кантон (ХНК) воопшто не стигна до здравствениот синдикат и нашиот штрајк продолжува сè додека не биде потпишан колективен договор, изјави за Фена, претседател на Независниот синдикат на здравствени работници на ХНК Далибор Вуковиќ.

– Срамота е што Владата ја информира јавноста за нешто и новинарите да дознаат пред актот да стигне до синдикатот. Штом прво се информираат новинарите и јавноста пред да ја известат личноста на која и се обраќаат, работите се матни – рече Вуковиќ.

Advertisement

Според она што го виде во медиумите, Вуковиќ оцени дека вчерашната понуда на Владата на ХНК е идентична со понудата што ја испрати министерот за здравство, труд и социјална работа на ХНК, Горан Опсеница, до синдикатот во септември 2020 година.

– Она што е важно да се разбере од сите овие дејства е само еден факт – по секоја цена настојуваат преговарачкиот тим на Универзитетската клиничка болница (СКБ) Мостар да не дојде до преговори пред министерот и Владата и тоа е суштината на проблемот – рече Вуковиќ.

Advertisement

Тој уште еднаш рече дека синдикалците ќе настојуваат во исполнувањето на нивните барања и дека штрајкот ќе трае до моментот на потпишување на нов колективен договор.

Околу две илјади членови на Независниот синдикат на здравствени работници на ХНК и Независниот синдикат на вработените во СКБ Мостар, штрајкуваат од 10 декември минатата година. Синдикалците бараат зголемување на платата и нов колективен договор за правата и обврските на работодавачите и работниците во областа на здравствената заштита.

Владата на ХНК во вторникот соопшти дека им нуди на синдикалците „зголемување на платите и другите права на здравствените работници, во согласност со процентите и правата загарантирани со сегашниот колективен договор со лекарите и стоматолозите, во еднакви размери“.

Извор: vijesti.ba

Advertisement