ПравдаСветот на работникот

Генералниот штрајк за климатските промени доби поддршка од првиот пратеник

Генералниот штрајк за климатските промени - Работник
378views

Велика Британија – Повиците за генерален штрајк со цел да се побара радикална акција за климатските промени доби поддршка од пратеник во Парламентот, за прв пат во петокот, кога пратеникот Алекс Собел од Трудовата партија зборуваше за контроверзните предлози.

„Има малку време за да се спречи планетата да го надмине зголемувањето од 1,5 степени“, рече Собел. „Ефектите од жешкото време може да направат да исчезнат градовите и да настане колапс на прехранбениот систем. Добро е што работниците имаат желба да се приклучат на младите луѓе во климатскиот штрајк, бидејќи потребно е целото општество да се вклучи во фундаментална промена на системот“.

Инспирирани од училишниот штрајк за климатско движење распространет од страна на Грета Тунберг, демонстрантите од Earth Strike организираат глобален генерален штрајк кој ќе се одржи на 27 септември.

Тунбер која изостана од нејзиниот прв час минатата година, ги повика возрасните да се придружат на децата во преземањето на директна акција. Штрајкот доби поддршка од Extinction Rebellion, Ноам Чомски, Маргарет Атвуд, УЦУ, БФАВУ и пратеникот Собел.

Овој штрајк ќе биде еден од првите британски штрајкови од 1926