- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Георгиевска: Со ребалансот на Буџетот обезбедуваме сериозна поддршка за занаетчиите и самостојните вршители на дејност

Георгиевска: Со ребалансот на Буџетот - Работник
156views
СДСМ преку Владата и парламентарното мнозинство што ги предводи останува посветена на помош и поддршка на граѓаните и стопанството во справување со економските последици од коронавирусот. Мерките посветуваат особено внимание на самостојните вршителни на дејност, занаетчиите, кои се погодени од коронакризата, соопшти Марија Георгиевска, пратеничка од СДСМ, на денешната прес-конференција.
-По носењето на ребалансот на Буџетот, Министерството за економија ќе објави Јавен повик за кофинансирање на трошоци за занаетчии при што се предвидува надомест на 60% од трошоците или максимум 30.000 денари направени за  набавка на алати и репроматеријали по апликант.
За оваа намена од Буџетот на Министерството за економија се предвидени 15 милиони денари.
За поконкруетно занаечтиство, веќе од 1 јануари следната година ДДВ на занаетчиски услуги се намалува од 18% на 5%.
Важно е да се напомене дека занаетчиите и самостојните вршители на дејности и натаму на располагање ги иаат другите антикризни мерки, како што е поддршката за исплата на платите и пристапот до бескаматни кредити од Развојната банка.
Како одговорна партија СДСМ продолжува да спроведува мерки и политики кои обезбедуваат помош за секој поединец, за секое претпријатие.
И во време на сериозна светска здравствена и економска криза, грижата за сите продолжува.