- Advertisement -
СветСиндикат

Германија: Арбитражата на Луфтханза со синдикатот е неуспешна

Германија: Арбитражата на Луфтханза со синдикатот е неуспешна-Работник
241views

Разговорите помеѓу Луфтханза и синдикатот на екипажот за влез во двострана арбитража, се распаднаа, се вели во соопштението од двете страни од вторникот вечер.

Минатата недела, Луфтханза и синдикатот се согласија да влезат во арбитража за решавање на тековните спорови околу платите, иако ниту една страна сèуште не ги именуваше своите соодветни арбитри. Двете страни не се согласуваат да платат околу 21,000 членови на персоналот, како и правниот статус на унијата.

Сепак, Луфтханза го повлече одобрувањето за арбитража затоа што синдикатит не се согласи целосно да се откаже од штрајковите на четири подружници на Луфтханза. Во меѓувреме, портпарол на НЛО изјави дека Луфтханза се обидува да ја „уценува“ синдикатот.

Луфтханза инсистираше на тоа дека ќе продолжи кон арбитражниот процес со синдикатот, иако германската авиокомпанија рече дека стапката е сега таканареченото мало посредување, кое се однесува на платите што ја поттикнаа унијата да повика на најновиот работен прекин.