- Advertisement -
ЕкономијаСветСветот на работникот

Германија го прекинува приливот на работна сила од Балканот

173views

Поради растечкиот број на невработени во коронавирус кризата, владејачката ЦДУ/ЦСУ планира да ја намали понатамошната миграција на работна сила.

Намалувањето ќе биде извршено на основа на одлуката од 2016 година за олеснување за граѓаните од Западне Балкан.

Advertisement

Работните групи од владејачката фракција се согласиле олеснувањата, кои истекуваат кон крајот на годината, да ги продолжат за две години, но се согласиле и во врска со намалувањето на можноста неквалификуваната работна сила да може да ги користи истите, пишува „Велт ам Цонтаг“.

Првило за работниците од Западен Балкан е воведено пред пет години откако властите од земјите на Западен Балкан се сместиле меѓу безбедните земји на потекло со цел намалување на масовната миграција преку системот за азил.

Advertisement
Advertisement