- Advertisement -
Правда

Германија мора да ги врати бегалците во Грција

Германија мора да ги врати бегалците во Грција-Работник
437views

Германија мора да ги врати бегалците, кои беа запрени на границата и  да ги депортира во Грција, досуди судот во Минхен. Организацијата Про Азил во средата објави дека тоа е прва ваква судска одлука.

Пројде една година откако министерот за внатрешни работи Хорст Сехофер постигна договор со Грција за враќање на мигрантите. Пресудата беше изречена минатата недела, во која се наведува дека полицијата во Минхен ги прекршила правата на бегалците.

Се работи за авганистански барател на азил што ја минал границата од Австрија во мај. Германската полиција веднаш одлучи да го депортира во Грција врз основа на Евродак, база на податоци на Европската унија, која покажала дека тој претходно се регистрирал во таа земја.

Со Федералната канцеларија за миграција и бегалци (БАМФ) не е направена консултација за случајот и не му е дозволен адвокат на бегалецот, пренесува „Про Азил“.

Бегалцот беше вратени во Грција во рок од 48 часа, каде беше задржан во притвор повеќе од два месеци.

Про Азил објави дека до 26 јули биле вратени 26 мигранти во Грција, двајца од нив во Шпанија, со која Германија има сличен договор.