НовостиПравдаСветСветот на работникот

Германскиот совет за етика: Први ќе се вакцинираат постарите, болните и здравствените работници

Германскиот совет за етика - Работник
110views

Ризични групи како што се стари лица, лица со хронични заболувања, како и лица кои се особено изложени на инфекција поради работата, како што се здравствените работници, први треба да се вакцинираат против коронавирус, се препораките на Германскиот етички совет.

„Вакцината во првата фаза, за време на која само ограничен број на ампули ќе има на пазарот, треба да се дистрибуира за да се зголемат придобивките за општеството“, рече Томас Мертенс, претседател на Комисијата за вакцини, на презентацијата на студијата.

Мертенс рече дека таквата постапка покренува фундаментални правни и етички проблеми.

Според препораките на Етичкиот совет, во првата фаза треба да се вакцинираат луѓе кои, поради возраста или претходните болести, спаѓаат во ризичната група со ризик од компликации во случај на инфекција со коронавирус.

Покрај ознаката, луѓето кои имаат зголемен ризик од инфекција поради работата што ја вршат, треба да имаат приоритет во вакцинацијата. Ова вклучува персонал во здравствени установи, но исто така и наставници и воспитувачи во градинки.

Германскиот совет за етика продолжува да го отфрла воведувањето обврска за вакцинација против коронавирус.

Мертенс потенцираше дека тоа се препораки и дека конечниот план за редоследот на вакцинирање мора да го донесе владата. Советот ќе претстави прецизен план за вакцинација за неколку недели.