ЗанимливостиНаука

Големо откритие: Научниците открила планета која е погодна за живот

Големо откритие: Научниците открила планета која е погодна за живот - Работник
194views

Откриена е водена пара во атносферата на една огромна планета која наликува на Земјата и за која веќе се знае дека има температура која е погодна за живеење. Научниците тврдат дека таа е погодна за живот.

К-18б е екстрасоларна планета на која дошло до изненадувачко откритие, а таа е осум пати поголема од Земјата.

Позната е како егзопланета бидејќи орбитира околу ѕвездите вон Сончевиот систем и е првата планета на која има вода и температури погодни за живот.

Оние кои се надеваат на „скок“ од вселенски брод ќе се разочараат кога ќе слушнат дека к2-18б е 110 светлосни години оддалечена од Земјата