- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Горе-долу исти по број и образование со мажите, жените ги има за 150 илјади помалку на работните места

Горе-долу исти по број - Работник
138views

Иако според број мажите и жените во државава се горе-долу изедначени, кога е во прашање вработувањето, жените се во минус.

Државниот завод за статистика пресметал дека на крајот на минатата година државата имала 2.076.255 жители, од кои 1.039.716 мажи, а 1.036.539 жени. Од мажите работно место имале 477.437, а вработени биле 320.214 жени, или 150 илјади помалку. Ситуацијата е таква и покрај тоа што речиси нема разлика во образованието меѓу двата пола.

Advertisement

Повеќе прочитајте на вечер.прес.мк

Advertisement

Advertisement
Advertisement