- Advertisement -
Наука

Град во Костарика во кој пчелите и дрвјата имаат статус на граѓани

341views

Едгар Мора бил градоначалник на Куридабат, град во Костарика, 12 години. Во тој период градот донел одлука да им додели статус на граѓани на сите пчели, лилјаци, колибри и пеперуги, како и дрвја и природни растенија во градот.

Оваа одлука играла клучна улога во трансформацијата на општината од приградска населба во близина на главниот град на Костарика, Сан Хозе, во пионерска урбана локација за див свет. Градот сега е познат и како „сладок град“.

Advertisement

Куридабат неодамна го сменил и урбанистичкиот план, според кој зелените површини се сметаат за инфраструктура со услуги што им се нудат на граѓаните. Со геолошко мапирање се реализираат проекти за обновување на шумите и масовно се засадуваат растенија кои треба да го намалат загадувањето на воздухот.

Повеќе прочитајте на факултети.мк 

Advertisement
Advertisement