- Advertisement -
СветСветот на работникотСиндикат

Грција го одложува почетокот на учебната година, маски за студенти на сметка на државата

224views

Грчките власти посочија одложување на почетокот на учебната година, што е планирано за 7 септември, и ги објави деталите за санитарните мерки во образованието на сите нивоа на образование.

Министерката за образование, Ники Керамеос, предвидува да го одложи почетокот на учебната година најмалку една недела, но рече дека конечната одлука ќе биде донесена на 1 септември, кога таа ги покани наставниците да дојдат на училиштата за да се подготват за часовите.

Санитарните мерки планирани за училиштата ги подготвија министерствата за образование и здравство и надлежните комитети на грчкиот парламент. Министерот ги покани сите родители на деца да се вратат од одмор до 30ти август.

Апелот е, вработените во училиштата и семејствата кои имаат деца кои одат во училиште да се вратат од одмор најмалку една недела пред почетокот на учебната година, така што ќе има време да се разгледа епидемиолошката состојба и да се намали можноста за инфекција во училиштата. Министерот презентираше голем број санитарни мерки, кои се разликуваат за основните, средните и специјалните училишта, како и за високото образование и народните библиотеки.

Во случај на инфекција во училишен оддел, тој е затворен и се бараат контакти на заразените лица, а во случај на инфекција во неколку класови, училиштето е затворено и се префрлува наставата преку Интернет. Благодарение на донацијата од американската компанија ЦИСКО, сите училишта беа подготвени за следење на настава преку интернет. Купени се 70.000 компјутери, беа подготвени лекции за емитување на ТВ и беа направени други технички подготовки, а наставниот кадар присуствуваше на семинари ова лето.

Секој е должен да користи санитарни маски во образовните институции.

„Таа обврска е без да се каже, како и со користењето на безбедносниот ремен во автомобил“, рече министерот.

Денес министерот за јавна администрација, Панајотис Теодорикакос, го испрати првиот дел од вонредната помош од 6,2 милиони евра до Централниот сојуз на грчките општини (КЕДЕ) за набавка на санитарни маски за персонал и деца во сите јавни училишта.

Извор: rs.n1info.com