Занимливости

Гугл и Јутуб казнети за изложување на децата на несоодветни видеа

Гугл и Јутуб казнети за изложување на децата на несоодветни видеа-работник
104views

Гугл и неговиот видео портал јутуб, обвинети за кршење на законот за изложување на деца на несоодветни видеа или собирање лични информации од нив, ќе платат казна од 170 милиони американски долари во САД, соопшти денес Агенцијата за заштита на потрошувачите (ФТЦ).

Постигнат е договор за тоа кој треба да добие зелено светло од Министерството за правда на САД.

Сепак, ова е далеку поголема казна во случајот што вклучува заштита на приватноста на децата.

Во април 2018 година, 23 организации за права на Интернет и заштита на децата поднесоа жалба до Агенцијата за заштита на потрошувачите.

Тие го тужеа Јутјуб што ги собира личните информации на малолетникот (место, уред што го користат, телефонски број) без знаење на нивните родители и ги користат за одредени реклами.