- Advertisement -
СветСиндикат

Г20: Глобалните синдикати бараат итна и сеопфатна акција за вработување, закрепнување и зајакнување

Г20: Глобалните синдикати бараат итна и сеопфатна акција за вработување, закрепнување и зајакнување - Работник
200views

Меѓународното синдикално движење ги повикува владите на Г-20 да дејствуваат итно и одлучно за да го заштитат и промовираат вработувањето, бидејќи светот се соочува со континуирано уништување на работните места и економската активност заради пандемијата КОВИД-19.

Во изјава на состанокот на министрите за труд и вработување во Г-20, синдикатите на Л20 утврдија сеопфатен план за справување со социјалните и економските влијанија од кризата, со вработување, социјална заштита, основни права и витални инвестиции во обновување и зајакнување во основа на глобалниот одговор.

Advertisement

Основни барања на синдикатот се инвестирање во здравството, образованието, грижата за децата и грижата за старите лица, како и во инфраструктурата и политиката на индустријата за водење климатски активности и праведна транзиција, заедно со исполнување на претходните обврски во врска со жените и младите, обезбедување основни права за сите работници во согласност со стогодишната декларација на МОТ и здравјето и безбедноста при работа.

„Скалата и длабочината на оваа криза секаде бара храбри активности од страна на владите, со 350 милиони работни места изгубени или под закана, а стотици милиони работници во неформалната економија се соочуваат со безидејност. Делумните мерки, или уште полошо повлекувањето на неуспешната догма на штедење, би било катастрофално. Сега е време владите да воспостават нов социјален договор со финансирање за закрепнување што одговара на тестот за реализирање на целите на одржлив развој и климатските активности со социјалниот дијалог за праведна транзиција. Одлуките донесени од Г20 ќе влијаат на секоја земја директно или индиректно и ние ги бараме да ја покажат политичката волја неопходна за да се овозможи глобалната економија на патот на одржливост и просперитет за сите “, рече генералниот секретар на ITUC, Шаран Буроу.

Advertisement
Advertisement

Пјер Хабард, генерален секретар на Советодавниот комитет на синдикатот на ОЕЦД, рече: „Ни треба план за опоравување, кој обезбедува доверба во здравствените системи, заштита на здравјето и безбедноста на работниците и во робусни фискални стимулативни планови за одржливо закрепнување. Кризата покажа значителни празнини помеѓу оние со стабилни договори за вработување и соодветна социјална заштита.

Нестандардните работници, младите луѓе, жените и мигрантите особено се погодени од кризата. Министрите за труд во Г-20 треба да изготват патоказ за обнова и создавање поквалитетни работни места и да ги пополнат празнините во регулативата и заштитата на работниците “.

Доколку саката да ја прочитате целата изјава, притиснете тука

Advertisement