МагазинНаука

Дали витамин Де-3 е магичен лек во борбата против Ковид-19?

Дали витамин Де-3 е магичен лек во борбата против Ковид-19? - Работник
80views

Некои научници веруваат дека витаминот Де-3 може да им помогне на луѓето инфицирани со коронавирус да ја избегнат најтешката клиничка слика. Други мислат дека нема ништо од тоа. Сè уште нема веродостојни студии. Сепак, овие денови многумина од нас ги пијат овие витамини. Д-р Хибниета Апук советува кои вредности на витамин Де-3 се пожелни, како да се компензира за тоа кога недостасува и како се внесува во организмот.

Витаминот Де-3 игра важна улога во нашето тело, се согласуваат научниците. Тој е одличен имуностимулатор, но исто така и имуномодулатор, што значи дека може да се користи и кај автоимуни болести.

Сепак, д-р Хибниета Апук вели дека треба да се биде претпазлив со тврдењата дека витаминот Де-3 може да помогне со ковид-19.

„Познато е дека витаминот Де има широк спектар на ефекти и помага во зајакнување на имунолошкиот одговор на организмот. Во литературата има многу малку податоци, бидејќи ќе биде потребно извесно време за да може со сигурност да се тврди дека може да помогне во борбата против ковид-19 “, истакна д-р Апук.

Витамин Де-3 не може да се зема многу со храна. Тоа е многу важна и неопходна супстанца за функционирање на организмот. Лабораториски тестови можат да утврдат недостаток на овој витамин.

Телото не го создава самостојно, но може да го синтетизира со изложување на поголема површина на телото на сончевите зраци.

„Најдобар извор на витамин Де се масните риби како лосос, туна, скуша, во помали концентрации се говедскиот црн дроб, жолчките од јајце и сирењето“, вели д-р Апук.

Според неа, постојат категории кои се загрозени од недостаток на витамин Д – новороденчиња, кои воопшто го немаат овој витамин, па така до крајот на првата година им се даваат 400 меѓународни единици секој ден, потоа бремени жени и доилки бидејќи метаболизмот на овој витамин се менува за време на бременоста.

Постарите луѓе се исто така категорија во опасност. Кај луѓе постари од 50 години, не постои толку добра синтеза на овој витамин во организмот под влијание на сонцето, кожата е потенка и има различна структура. Покрај тоа, постарите луѓе поминуваат повеќе време во затворени простории.

„Кога станува збор за дозите, не постои протокол што ќе обврзува дека нешто е идеално. Долго време се сметаше и сè уште се смета дека 400 меѓународни единици се доволна доза не само за децата, туку и за возрасните “, објаснува д-р Апук, додавајќи дека Клиниката Мејо се залага за поголеми количини и се препорачува да биде помеѓу 1.000 и 2.000 меѓународни единици на дневна основа.

Нема податоци во литературата, вели д-р Апук, дека поголема доза на витамин Де-3 е контрапродуктивна: „Луѓето кои работат на отворено, како што се сезонски работници, рибари, синтетизираат околу 10.000 меѓународни единици на ден, па сепак не се предозираат. Кај мали деца, може да се направи предозирање, обично придружено со гадење, повраќање, дијареја, што не е тешка клиничка слика “.

Овој витамин, односно додаток во исхрана, може да се зема еднаш неделно кога ќе се земе вкупната доза, бидејќи се депонира во масни ткива или дневно да се конзумира помали количини.

„Се прави грешка кога луѓето мислат дека е доволно да се оди во кратки ракави кога е сончево. Не постои синтеза на витамин Де-3. „Повеќе од една четвртина од кожата мора да биде изложена на сонце, откриена и незаштитена од креми“, рече д-р Апук.

Извор: rts.rs