- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСиндикат

Дали да има поголеми плати или одржлив развој?

Дали да има поголеми плати или одржлив развој? - Работник
535views

Синдикатите велат дека бизнисмените бадијала се жалат и оти работниците треба повеќе да бидат платени. Коморите, пак, посочуваат дека нивните укажувања имаат за цел долгорочен и одржлив раст.

Бизнисмените се жалеа дека зголемувањето на минималната плата и воведувањето на прогресивниот данок ќе бидат удар врз бизнисот, ќе ја зголемат сивата економија и доведат до отпуштање на вработени. Официјалните податоци од првиот квартал, пак, покажуваат дека растот на економијата е 4,1 отсто, а бројот на вработени се зголемува. Синдикатите велат дека бизнисмените непотребно се жалат, стопанствениците, пак, посочуваат дека нивните укажувања се за да се обезбеди одржлив развој на подолг рок, пишува Радио слободна Европа.

Advertisement

Целосниот текст можете да го прочитате тука

Advertisement
Advertisement

Advertisement