ЗанимливостиМагазин

Дали знаете за што служи биде-то?

Дали знаете за што служи биде-то? - Работник
80views

Полица за тоалетна хартија, шампони и други средства за хигиена, место каде што се мијат или бричат ​​нозе, детски мијалник, ова се само некои од работите за што луѓето го користат бидето.

Иако сите горенаведени работи звучат интересно и практично, функцијата на овој мијалник е малку поинаква или барем на почетокот е со друга замисла.

Бидет потекнува од Франција кон крајот на 17 век и самиот збор значи „мал коњ“.Сепак, можно е потеклото на зборот да е поврзано и со старофранцускиот термин бидер, што значи „да се јава“.

Според својата оригинална функција, мијалникот се користел за миење на интимните делови од телото. Не е познато точно кој е пронаоѓач на овој елемент, но најраспространета теорија е дека тоа е Кристоф Дес Росиер, односно производител на мебел за француското кралско семејство. Сепак, според една теорија, можен пронаоѓач на мијалникот е и Марк Андре Jacакуд.

Првите мијалници беа слични по форма на денешните, но тие немаа цевка или чешма низ која се ослободуваше вода, туку се користело како када која се полнела со вода а потоа се вршело миењето.

Извор: espresso.rs