- Advertisement -
ЗанимливостиМагазин

Дали и како „Фејсбук“ ќе продолжи да работи во Европа?

Дали и како „Фејсбук“ ќе продолжи да работи во Европа? - Работник
343views

Компанијата „Фејсбук“ тврди дека, поради новите регулативи кои влијаат на начинот на размена на податоци меѓу ЕУ и САД, функционирањето на нивната основна мрежа и „Инстаграм“ во Европа е доведено во прашање.

Компанијата ги достави документите до Високиот ирски суд на 10 септември. Фејсбук ја оспори прелиминарната наредба издадена на почетокот на овој месец од ирскиот надзорник за заштита на податоците.
Комесарот за заштита на податоците се закани дека ќе го блокира „Фејсбук“ при пренесување податоци од ЕУ во САД, сето тоа поради загриженост за приватноста.

Во случај подносителот да бара („Фејсбук“) да биде подложен на целосна суспензија на преносот на кориснички податоци на Соединетите држави, бидејќи сметаме дека тоа го предлагаат надлежните надзорни органи, на подносителот не му е јасно како, во овие околности, тој може да продолжи да обезбедува услуги на Фејсбук и Инстаграм во ЕУ “, изјави шефот за заштита на податоците на компанијата „Фејсбук“ за Ирска, Ивон Кунан, додавајќи дека Фејсбук има 410 милиони активни корисници месечно во Европа.

Сепак, компанијата тврди дека ваквата изјава не претставува закана за повлекување од пазарот на ЕУ.

„Фејсбук не се заканува дека ќе се повлече од Европа. „Правните документи доставени до Високиот суд во Ирска покажуваат само јасна реалност дека Фејсбук и многу други компании, организации и даватели на услуги се потпираат на трансфер на податоци помеѓу ЕУ и САД со цел нивната работа да функционира “, се вели во соопштението.

„Недостатокот на безбеден и легален меѓународен трансфер на податоци ќе и наштети на економијата и ќе го попречи растот на бизнисите базирани на податоци во ЕУ“, се додава во соопштението.

Vice News, кој ја доби целосната верзија на најавата за „Фејсбук“, објави дека технолошкиот гигант исто така се пожалил дека е третиран неправедно, бидејќи ниту една друга американска технолошка компанија не била на слична мета на надзорното тело.

Прелиминарната наредба од набудувачката служба го доведе во прашање системот што „Фејсбук“ моментално го користи за испраќање податоци до САД дали има правна сила според бараните стандарди.

Стандардот (договорните клаузули) се сметаше за валиден како механизам за пренос на податоци меѓу земјите во јули, откако ЕУ го деактивираше долгогодишниот договор за пренос на податоци помеѓу ЕУ и САД.

Сепак, за да се квалификуваат за овие стандарди, државите мора да покажат доволно високо ниво на заштита на приватноста на податоците и загрижувачки е што американскиот систем за надзор на податоци е слабо усогласен со високите стандарди на ЕУ за приватност.

Извор: rts.rs