Дали ланецот на супер маркети го крши законот: Секој работник има право на слободен ден

Два маркети на црногорската компанија Воли, како што е најавено од компанијата, во наредниот период во сабота ќе работи до полноќ.

Либералната партија на Црна Гора ги повикува надлежните органи да спроведат контрола на можно кршење на Законот за внатрешна трговија.

„Бидејќи трговскиот ланец Воли веќе најавил дека работниците ќе мора да работат во сабота до полноќ, очигледно за да го надополни неработниот ден, јасно е дека целта на оваа норма која е револуционерна за црногорското законодавство, работничките права и социјалната положба на останатите продавници“, рекла Дубравка Вујичиќ, потпретседателка на Либералната партија.

Таа додала дека другите закони кои ја пропишуваат заштитата на работничките права и правата на работодавачите можат да се препознаат во овие елементи на однесување кое е измамувачко и кое ги злоупотребува правата, односно е обид да се пронајдат правни празнини, пренесува CDM.

„На тој начин потполно ќе се обесмисли духот на законот и суштината на идејата со која се водевме кога ја усвојувавме оваа норма и пропишавме дека продавниците не можат да работат во недела. Идејата за заштита на работникот, овозможување на слободен ден кој е законска обврска, пружање на можности за да работникот помине време со своето семејство и да секој човек во Црна Гора мора да има предвидено време за своите потреби, одмор, личен мир и среќа“, наведува Вујичевиќ.

Либералната партија е уверена дека преку дијалог јасно ќе се профилираат одговорите кои апсолутно ќе бидат во согласност со законската одредба, но и со дух и суштина на законите и дека ниеден работник или работничка нема да им биде скратено правото на слободен ден.