- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Дали Македонија ќе остане без инженери?

Може ли Македонија да остане без инженери? - Работник
391views

Андреј е еден од најдобрите млади ит инженери кој ќе се обиде да ја најде среќата во земјава. Отворил сопствена фирма за изработка на софтвер, вели дека засега ќе остане тука. Признава дека е еден од ретките кои се решил да не си замине од земјава.

Макеоднските факлутети создаваат стручни кадри кои се пожелни на секој пазар. А во моментов Европа се соочува со серизен недостиг на инженери кој ќе се надополнува од земји како нашата. Почетните плати за овие млади луѓе се повисоки отколку за останатите струки, но тоа не е доволно. Експертите велат дека на газдите ќе им треба многу повеќе за да ги задржат младите инженери, објави Сител.

Advertisement

Целосната објава можете да ја погледнете тука

Advertisement

Advertisement
Advertisement