ЕкономијаНовостиСвет

ДАЛИ ХРВАТСКА ЛЕТОВО НЕМА ДА БИДЕ „ВЕТЕНА ЗЕМЈА“ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ – во март најголем пад на индексот на слободни места, само готвачите уште се „мирни“

   Време за читање 4 минути

Индексот на слободни работни места OVI за март падна за 8,2 отсто во однос на март минатата година, што е негов најголем пад во последните 37 месеци, додека во однос на февруари годинава е намален за 4,2 отсто, што е најголем пад на тој индекс на месечна основа од минатиот јуни, објави Економскиот институт, Загреб (ЕИЗ).

„Во првите три месеци од годинава индексот падна за 5,1 отсто во однос на истиот период лани, што е најголем пад во последните три години. А според сезонски прилагодените податоци, индексот ОВИ во март забележа намалување од 4,2 отсто во однос на претходниот месец, што е најголемо намалување од јуни минатата година, додека сезонски прилагодената тримесечна стапка на раст во однос на претходниот квартал изнесува – 3 отсто, што е најголем пад во последната година и пол. Иако побарувачката за работа падна во првиот квартал, во последните 12 месеци сезонски прилагодениот индекс бележи благ раст во однос на претходните 12 месеци, за 0,1 отсто“, се посочува во објавата на веб-страницата на ЕИЗ во средата.

Освен за готвачите, за сите други е намален бројот на огласи

Продавач, келнер, готвач, магационер и возач и понатаму се најбарани занимања, исто како и пред една година, иако сите занимања освен готвач забележаа намалување на бројот на огласи во март на годишно ниво и заедно придонесоа за пад на индексот за 0,6 процентни поени.

Најголем позитивен придонес за индексот имаа готвачите од 0,2 процентни поени, додека наставниците придонесоа негативно со дури -2,2 процентни поени, заедно со програмерите, информатичарите и сервисерите на автомобили кои секој придонесе со -0,5 процентни поени, според ЕИЗ -И .

Продолжува да расте уделот на огласите во кои се барани средни квалификации (од 62 на 65,5 отсто), додека во исто време учеството на огласите во кои се барани ниски квалификации е намалено од 14,5 на 13,9 отсто, а учеството на огласите во кои високата квалификација падна од 23,4 на 20,6 отсто. За разлика од претходните месеци, во март негативен придонес во вкупниот индекс имаа сите видови договори, но најмногу договорите на определено време, чиј број минатата година падна за 13,7 отсто.

Во сите четири географски региони е забележано намалување на бројот на огласи, но тоа беше најизразено во централна Хрватска и во северниот дел на Јадранскиот регион, каде во март бројот на огласи е намален за 6,9 и 14,9 отсто на годишна основа. Во двата изолирани региони, најголем негативен придонес кон падот на индексот имале огласите за барање учител, додека огласите за барање магационер во централна Хрватска имале најголем позитивен придонес за индексот, а во северниот јадрански регион таков позитивен придонес имале занимањата готвачи, келнери и хотелиери/катализатори во северниот јадрански регион, цитати од ЕИЗ.

OVI – Online Vacancy Index, е месечен индекс на онлајн огласи за работа, изработен на Економскиот институт во соработка со порталот MojPosao, а неговата цел е да обезбеди навремени информации за моменталната состојба на побарувачка за работа.

Овој индекс се креира со едноставно броење на бројот на единствени нови огласи чии рокови за аплицирање завршуваат во месецот за кој се пресметува индексот. Со оглед на тоа што се земаат огласите објавени преку само еден портал, бројот на огласи е изразен како индекс (базната година е 2020 година).

Извор: Пословни.хр

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *