- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Дали јазот во платите на професорите на факултетите во Македонија е голем?

Дали јазот во платите на професорите на факултетите во Македонија е голем? - Работник
625views

Разликата на платите кај универзитетските професори кои предаваат на различни факултети е голема. Таа е и поголема меѓу универзитетите.

Нашето истражување покажа дека факултетите практично се делат на богати и сиромашни, а тоа така се одразува и на платите. Едни професори стигаат до околу 500 евра плата, а некои земаат и над 2.000, пишува Факултети.мк, истакнува Фактор.мк.

Јазот во платите меѓу факултетите и универзитетите е поради тоа што некои имаат помалку студенти, а некои повеќе. Тие што имаат повеќе студенти, се финансиски помоќни. Некои од факултетите имаат рроѓоци за предавањата, па средставата се насочуваат таму, па поради таа причина професорите на некои факултети, земаат помалку плати.