- Advertisement -
ЕкономијаСвет

ДВ: Коронавирусот ја турна еврозоната во историска рецесија

134views

Вистинските економски последици од пандемијата на коронавирусот во Европа стануваат сè појасни додека државите ги објавуваат своите економски биланси за периодот од април до јуни. Имано во вториот квартал од 2020 економијата на еврозоната дзабележала пад од рекордни 12,1 процент, говорат прелиминарните проценки објавени денеска во Брисел.

Advertisement

Иако во моментов касите повторно ѕвонат во продавниците, рестораните, хотелите низ цела Европа а туристичките атракции, кои беа морничаво тивки во пролетта повторно се заживеани и опкружени со илјадници луѓе, сепак , никој не знае со сигурност како ќе се развива пандемијата во текот на следните неколку месеци.

Но, она што станува јасно е дека економската штета предизвикаа во Европа од коронавирусот меѓу април и јуни е со историски размери.

Advertisement
Advertisement

Advertisement