Правда

Девоjче израснато во депонии за ѓубре доби стипендија од Универзитетот во Мелбурн, докажувајќи дека сè е возможно

   Време за читање 1 минута

Случајот со Софи Рон, 21-годишно девојче од Камбоџа која мораше да помине осум цели години од своето детство опкружена со ѓубре и токсични гасови, живеејќи во озлогласена депонија, која е исто така позната како „Smoky Mountain“ се прошири низ целиот свет откако Софи доби стипендија на Универзитетот во Мелбурн.

Софи живеела во депонијата Стенг Меанши во Пном Пен, симбол на сиромаштијата во Камбоџа. Таа, како и другите луѓе, се обидуваше да најде храна за јадење и заработваше со продажба на ѓубре преку рециклажа.

Таа дури и не можела да сфати колку се лоши условите; спиејќи, јадејќи и правејќи сè опкружена со ѓубре.  Тоа беше нејзиниот дом.

Еден ден, таа се запозна со Скот Нисон, основачот на Камбоџанскиот фонд за деца (CCF). Тој ја праша дали сака да учи англиски јазик, но тогаш, таа дури и не знаеше што е англиски. Но, таа беше среќна. Среќна затоа што странецот ветил дека ќе ја однесе на училиште.

Добротворната организација Нејсон, која беше прикажана од австралиската приказна на АБЦ во 2012 година, им обезбеди на илјадници луѓе во Камбоџа едукација, домување и медицински третман од нејзиното лансирање уште во 2004 година.

Стапката на сиромаштија во земјата се намали од 53% во 2004 година на 13,5% во 2014 година, според УНИЦЕФ, но условите за живот за децата остануваат лоши.