- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Деловниот развој на компаниите најмногу е попречуван од корупцијата

Деловниот развој на компаниите најмногу е попречуван од корупцијата - Работник
522views

Државната комисија за спречување на корупција не смее да остане единствен орган во системот за одржлива борба против корупцијата. Донесувањето на Законот за спречување на корупцијата и судирот на интереси отвори нов фронт за борба против корупцијата, но неопходно е носење на Законот за јавно обвинителство за создавање траен механизам во системот за борбата против корупцијата.

Во земјава 66 проценти од компаниите изјавиле дека корупцијата им е проблем за деловниот развој, што значи го препознаваат како проблем за нивен зголемен раст, додека истражувањата на глобални ниво покажуваат дека поради корупцијата за десет проценти се зголемуваат трошоците на деловно работење на компаниите, пишува Локално.

Целосниот текст можете да го прочитате тука