- Advertisement -
Економија

Денар: Роденден на ММФ: 0,1 проценти од најбогатите заработиле колку половина од населението

Роденден на ММФ: 0,1 проценти од најбогатите - Работник
331views

Вршител на должноста директор на Меѓународниот монетарен фонд, Дејвид Липтон, изјавил дека најбогатите 0,1 проценти од населението акумулирале исто богатство како најсиромашните 50 проценти.

“Светот се соочува со серија на промени кои придонесуваат за пад на довербата и социјалната кохезија, особено во развиените земји”, изјавил Липтон и додал дека “прекумерната нееднаквост” претставува проблем на глобално и национално ниво.

Advertisement
Тој зборуваше за глобалните предизвици на конференцијата во Париз по повод 75 годишнината на конференцијата во Бретон Вудс, кога 44 земји ја дефиниранале основата врз која се темели меѓународниот монетарен систем по Втората светска војна, а основани се ММФ и Меѓународната банка за обнова и развој, напиша Денар.

Advertisement
Advertisement