СветСиндикат

Денеска во Белград е формирана Обединетата опозиција на Србија

Денеска во Белград е формирана Обединетата опозиција на Србија - Работник
63views

Денеска во Белград е формирана Обединетата опозиција на Србија, која ја сочинуваат партиите на поранешната Алијанса за Србија, освен движењето Двери, како и неколку други здруженија и синдикати, кои претходно соработувале со Алијансата.

Според Јанко Веселиновиќ, целта на „Јунајтед“ е иста – промена на власта, со сите расположиви средства за ненасилна политичка борба, која, како што вели, ги вклучува сите форми на граѓанска непослушност.

Претседателот на ССА, Драган Џилас, рече дека ниту една организација сама не е доволно силна за да му нанесе силен удар на режимот, имајќи предвид дека против нив, како што вели, „телевизиите со национална фреквенција, сите освен еден весник, криминалци и сите граѓански и национални екстремисти“. затоа што за некои, како што велат, тие не се доволно граѓански, а за други тие се национално ориентирани “.

Многу често, оние кои се опозиција, исто така, се несвесно против нас, но тие го прекршија зборот даден на граѓаните за бојкотот и на изборите доживеаја катастрофално лош резултат.

„Обединетата опозиција на Србија е подготвена да соработува со сите чија реална цел е да го смениме системот, а не за да дојдеме на оние места каде што седат другите“, рече Џилас.

На прашањето дали Обединетата опозиција на Србија ќе се кандидира заедно на претстојните избори и дали ќе имаат заеднички кандидат, Џилас одговори дека не е реално да се зборува за изборите во 2022 година, пренесува Танјуг.

Обединетата опозиција ја сочинуваат Партијата на слободата и правдата на Драган Џилас, Народната партија на Вук Јеремиќ, Демократската партија на Зоран Лутовац, како и Граѓанската платформа, Демократскиот сојуз на Унгарците од Војводина, државното градење на Србија, Народното движење на Срби од Косово и Метохија, Движењето за слободна Србија Србија Слога, регионот Сумадија и Џорџе Вукадиновиќ.

Извор: politika.rs