- Advertisement -
Македонија

Денеска се прославува Илинден – 116 години од Илинденското востание

Денеска се прославува Илинден - Работник
569views

Македонските граѓани денеска го прославуваат Денот на Републиката, 2. август. Чествувањата на големиот празник на македонската борба за слобода, независност и државност започнаа синоќа со голема прослава во Крушево…

Манифестации за одбележување на празникот на кој се навршуваат 116 години од Илинденското востание и 75 години од Првото заседание на АСНОМ ќе има уште и во Скопје, Смилево и Пелинце. Централната прослава во организација на македонската  влада ќе се одржи на историската локација Мечкин камен кај Крушево. Годинава чествувањето на Денот на Републиката се одржува под мотото „Сите сме деца на Илинден“.

Извор: ДВ