СветСиндикат

Денеска синдикатот на воени пензионери протестира во Белград

Денеска синдикатот на воени пензионери протестира во Белград - Работник
164views

Здружението на синдикати на пензионирани воени лица, вчера соопштил дека денеска ќе протестира во Белград затоа што Уставниот Суд ја повлекол оценка на уставноста на Законот за привремено уредување на начинот на исплата на пензиите.

Протестот е организиран во соработка со синдикатот на пензионери, Независност и Форумот на пензионери ДС на плоштадот Никола Пашиќ.

По тој повод, синдикатот и испратил писмо на претседателката на уставниот суд Весна Илиќ, во кое го изразува незадоволството поради откажување од постапката за оценување на уставноста на законот, со кој се смалиле пензиите во 2014 година, потоа на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, премиерката Ана Брнабиќ и на Радиотелевизија на Србија.

Пензионерите од Вучиќ бараат да и „наложи“ на Владата на Србија да предложи општински закон со кој би се регулирал начин за враќање на неисплатените делови на пензиите во периодот на важење на законот со кои се намалени примањата на најстарата популација со плус камата.

Помеѓу барањата се и вонредното усогласување на пензиите поради инфлацијата од 2012 година, потоа измени во Законот за пензиско и инвалидско осигурување, со кои би се избришала одредбата за усогласување на пензиите со растот на бруто домашниот производ – БДП.