- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаПравда

Десетина семејства се уште го крепат сточарството во делчевското село Град

Десетина семејства - Работник
642views

Десетина семејства сè уште го крепат сточарството во делчевското село Град. Во моментот бројот на говеда што ги одгледуваат сточарите од овој крај се движи околу 250, од кои најголем дел се крави. Еден од оние што се занимаваат со краварство е и Драги Илиевски, кој е во оваа дејност над 20 години.

– Моментално одгледувам седум молзни крави. Тука се и трите мали јунци и четири телиња. Ова е дејност со која се занимавам помеѓу 20 и 25 години и можам да кажам дека да се биде сточар, не е лошо, но многу е скапо. Тука мислам на храната што ја набавувам за стоката, која е доста скапа. Олеснување имаме во делот на субвенции, кои редовно ги земаме, како и млекото, кое млекарниците редовно го откупуваат, но храната е скапа, вели Илиевски, објави Pressing TV.

Advertisement

Целосниот текст прочитајте го тука

Advertisement
Advertisement