- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

ДЗС: Невработеноста паднала на 17,5 отсто

ДЗС: Невработеноста паднала на 17,5 отсто - Работник
280views

Според податоците на Државниот завод за статистика, во II тримесечје од 2019 година, активното население во Република Македонија изнесува 962 463 лица, од кои вработени се 794 283, а 168 180 лица се невработени.

Стапката на активност во овој период е 57.1, стапката на вработеност 47.1, додека стапката на невработеност изнесува 17.5