- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

ДЗС: Просечната плата за март оваа година изнесува 24,590 денари

ДЗС: Просечната плата за март оваа година изнесува 24,590 денари - Работник
328views

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во март годинава во земјава изнесувала 24,590 денари и е за 3,8 отсто повискока од март лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување, посочуваат од ДЗС, се должи, пред сѐ, на порастот на нето-платите во секторите: дејности на здравствена и социјална заштита (11.4 %), земјоделство, шумарство и рибарство (8.2 %) и транспорт и складирање (7.8 %), истакнува порталот Денар.

Остатокот од статијата можете да го прочитате на denar.mk