- Advertisement -
СветСиндикат

Додека синдикатите очекуваат отпуштања од работа, Џорџевиќ тврди дека вработувањето се зголемува

Србија: Работниците - Работник
150views

Според најновите податоци поврзани со вработувањата во Србија во мај 2020 година, регистрирани се два проценти повеќе вработени отколку во истиот период лани, додека во однос на април, бележи пораст од 1,1 процент, рече министерот за труд и социјала Зоран Џорџевиќ.

„Во мај 2020 година во Србија се регистрирани 2.203.224 вработени, што претставува зголемување од 43.918 лица во однос на истиот месец лани. Во однос на април 2020 година, забележано е зголемување на бројот на вработени од 1,1 процент, односно за 23.563 лица “, рече Џорџевиќ, објави Министерството.

Advertisement

Џорџевиќ оцени дека овие податоци покажуваат дека „се движиме во вистинската насока и дека имаме добра основа за да ја надминеме кризата со која се соочува целиот свет заради епидемијата на коронавирусот“.

Како што е прецизирано, забележано по сектори на активност, зголемувањето на вработеноста во мај, според првичните податоци, е најголемо во трговијата на големо и мало и поправка на моторни возила, сместување и услуги за храна, производство и градежништво.

Advertisement
Advertisement

За време на борбата против коронавирусот, најмногу се ангажирани здравствените и социјалните работници, така што во мај 2020 година, во однос на истиот период лани, вкупниот број на вработени се зголеми за 1,2 проценти, или 1.747 лица.

Синдикатите го тврдат спротивното

Треба да се потсетиме дека Сојузот на независни синдикати на Србија неодамна процени дека во есента, како резултат на последиците од пандемијата врз економијата, 250.000 до 300.000 работници ќе ги загубат своите работни места во Србија.

Зоран Стоиjковиќ, претседател на Унијата на УГС „Независност“, исто така зборуваше на оваа тема, велејќи дека ќе има околу еден милион невработени граѓани во Србија во есен, доколку државата не најде начин да и помогне на економијата со нов пакет финансиска и друга помош заради пандемијата на вирусот „Ковид – 19“.

Извор: Bizlife

Advertisement