ЕкономијаСвет

Доларот зајакнува поради стравот од ширењето на коронавирусот

Доларот зајакнува - Работник
192views

Јапонската и швајцарската валута забележаа незначителни промени на курсот, што покажува дека инвеститорите во услови на поголема загриженост го одбираат доларот, затоа што американската економија ја сметаат за најзаштитена, во случај коронавирусот да ѝ наштети на глоблната економија.

Курсот на еврото ослабе на меѓународните пазари, додека вредноста на доларот е зголемена, поради стравот од брзото ширење на коронавирусот надвор од Кина. Овие стравувања ги поттикна инвеститорите повеќе да го насочуваат капиталот кон „сигурното засолниште“ кое е самата американска валута.

Курсот на еврото во оваа атмосфера ослабе 0,3 отсто во однос на доларот, намалувајќи се на 1,0805 долари, што е недалеку од неговите најниски нивоа во три години, на кои накратко се спушти во минатонеделното тргување, од 1,0778 долари, пишува Банкометар.

Целосниот текст прочитајте го тука