- Advertisement -
Наука

Долгиот престој во вселената може да им го зголеми волуменот на мозокот на астронаутите

235views

Мозоците на астронаутите не реагираат баш најдобро на долготрајните вселенски патувања бидејќи го зголемуваат својот волумен и на тој начин го зголемуваат и притисокот во главата, што е потенцијално лошо, открива нова студија.

Некои од астронаутите по долг период поминат во вселената имаат проблем со влошен вид, а нова научна студија откри која е вистинската причина за тоа.

Advertisement

Лари Крамер од Центарот за здравствена наука при Универзитетот во Тексас и неговите колеги направиле студија во која откриле дека мозокот на астронаутите што минуваат долго време во вселената се шири во черепот и создава зголемен притисок, што можеби е објаснување за тоа зошто дел од нив по враќањето на Земјата патат од влошен вид.

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement
Advertisement