- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Домашните туристи се сламката за спасот на летната сезона

Хотелите од Охрид и Струга - Работник
196views

Тотален колапс и се заканува на претстојна летна туристичка сезона поради состојбата предизвикана од корона вирусот во целата економија, при што најмногу и најбрзо на удар се најдоа секторите туризам, угостителство и транспорт, со илјадници работни места. Токму затоа досегашните мерки на Владата уште на стартот на кризата беа насочени кон поддршка на овие сектори.

Сепак, туристичките работници не се оптимисти дека работите наскоро би можеле да тргнат кон подобро, со оглед на фактот дека се уште трае пандемијата, како кај нас, така и во земјите со кои се склучиле аранжмани за летување, како Грција, Италија и Шпанија. Нивна генерална оценка е дека, ако нешто воопшто и може минимално да ја спаси претстојната летна сезона, тоа се домашните туристи и оние од соседните земји. Од друга страна, коментираат дека се добредојдени владините мерки за финансиска поддршка во туризмот, но дека тие, сепак, се од краткорочен карактер и не се доволни за да го спасат секторот, затоа што загубите од стопирањето на работата се големи и уште растат, па затоа треба да се размислува во насока на обезбедување подолгорочни грантови или неповратни средства.

Advertisement

Повеќе прочитајте на мета.мк

Advertisement
Advertisement