- Advertisement -
Правда

Домашно насилство е најчестиот убиец на жени низ целиот свет

Домашно насилство е најчестиот убиец на жени низ целиот свет-работник
753views

Последниот извештај на Обединетите нации објави дека половина жени кои биле убиени во светот биле убиени од страна на своите партнери или членови на семејството.

Најопасното место за жените е во нивните домови, се заклучува во новиот извештај на Обединетите нации.

Канцеларијата за дрога и криминал (УНДЦ) во неделата ја објави “Глобалната студија за убиства: родовото убивање на жени и девојчиња”, кое се совпадна со Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените. Во извештајот се анализира насилството извршено против жените во светот во 2017 година, гледајќи на насилство од својот партнер и убиства од страна на членови на семејството, како што се  таканаречените “убиствата од чест”.

Минатата година околу 87.000 жени беа убиени во целиот свет, а повеќе од половина (50.000 или 58 проценти) биле убиени од страна на своите партнери или членови на семејството. Повеќе од една третина (30.000) од оние што намерно биле убиени минатата година биле убиени од сегашниот или поранешниот интимен партнер. Ова значи дека, на глобално ниво, шест жени убиваат секој час од некој што го познаваат најдобро.

Генералниот секретар на ОН, Антонио Гутерес го опиша насилството врз жените како “глобална пандемија” во изјавата од неделата, по повод меѓународниот ден за елиминација на домашното насилство.

Студијата покажа дека насилството врз жените е зголемено во последните пет години, користејќи податоци од 2012 година во кои 48.000 (47%) од женските убиства биле извршени од страна на интимни партнери или членови на семејството.

Географски гледано, во Азија имало најмногу женски убиства (20.000) извршени од партнери или членови на семејството во 2017 година, по што следат Африка (19.000), Северна и Јужна Америка (8.000), Европа (3.000) и Океанија (300). Африка е, сепак, континент каде жените се изложени на најголем ризик да бидат убиени од страна на партнер или член на семејството.