- Advertisement -
МагазинНаукаНовости

Домашно решение од корона вирус?! Оралната вакцина КОВИД треба да влезе во фаза на клиничко тестирање!

Домашно решение од корона вирус- Работник
251views

Клиничките испитувања на оралната вакцина за коронавирус може да започнат наскоро, а прелиминарните податоци ветуваат.
Станува збор за вакцина наречена Оравакс, изработена од израелско-американската компанија Орамед фармацевтикал и индиската компанија Премас биотех. Оваа вакцина се проголта како таблета и луѓето можеа да ја пијат дома.

Студии врз животни покажаа дека оралната вакцина резултираше со производство на антитела кои обезбедуваат имунитет против коронавирус. Ветувачки резултати се постигнати со давање само на една капсула Оравакс, што ја разликува оваа вакцина од другите што треба да се примат во две дози.

Коосновачот на компанијата Премас Биотек за индиските медиуми изјави дека вакцината се зема како витаминска пилула и дека тој е целосно сигурен во неговата ефикасност. Резултатите од тестирање на животни наскоро ќе бидат објавени во научно списание.

Директорот на Орамед, Надав Кидрон, за „Ерусалим пост“ изјави дека оралната вакцина ќе го реши логистичкиот проблем што е присутен во светот во процесот на вакцинирање и посочи дека таблетите може да се земат и од удобноста на домот.

Исто така, вакцината може да се чува во обичен фрижидер, па дури и на собна температура, што исто така го елиминира проблемот со складирање на стандардни вакцини кои мора да се чуваат на екстремно ниски температури. Кидрон рече дека оралната вакцина може да има помалку несакани ефекти.

Оравакс Медикал се подготвува за тестирање на луѓе во неколку земји, вклучувајќи ги САД, Израел, Мексико и Европа. Истражувањата треба да започнат во јули.