- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Донесена уредба за ваучери во вонредна состојба за поддршка на домашниот туризам

292views

Владата денеска ја донесе Уредбата со законска сила за издавање на ваучери на вработени лица со низок доход заради поттикнување на домашниот туризам за време на вонредна состојба, како дел од третиот пакет економски мерки за поддршка на граѓаните за ублажување на последиците од корона кризата и за поддршка на потрошувачката на домашни производи и услуги.

Ваучерот за туризам, со номинална вредност од 6.000 денари издаден од Министерството за економија ќе го добијат вработени лица со низок доход заради плаќање на искористена туристичка и угостителска услуга на сместување или услуга на сместување и исхрана во категоризирани угостителски објекти за сместување, преку даватели на туристички услуги, регистрирани вршители на туристичка дејност.

Advertisement

На денешната седница Владата донесе заклучок да го задолжи Министерството за внатрешни работи да ги стопира тековните постапки за  распоредувања и унапредувања во министерството бидејќи се спротивни на одредбите од Законот за Влада.

Advertisement
Advertisement