- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Друштвото на филмски работници бара редефинирање на моделите за финансирање

Друштвото на филмски работници бара - Работник
429views

Друштвото на филмските работници на Македонија (ДФРМ) на редовното собрание усвои одлука да иницира редефинирање на моделите на финансирање на македонскиот филм. Бидејќи фелата се соочува со проблеми во финансирањето на филмските проекти, а авторите и независнитете продуценти се соочени со неизвесност, ограничувања и неможност за постојана продукција, ДФРМ бара буџетот за филм да биде стабилна ставка во државниот Буџет и да се утврдува според глава на жител. Бара и да се вратат алтернативните извори на финансирање на македонскиот филм, како и финансирање на локално ниво, пишува Макпрес.

Целосниот текст прочитајте го тука