ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Еве колку се покачија платите во ЈП „Државни патишта“

Еве колку се покачија платите - Работник
395views

Просечната бруто-плата во Јавното претпријатие за државни патишта за една година се зголемила за 4.700 денари а бројот на работници останал ист. Ова е далеку повеќе од темпото по кое се зголемувала просечната бруто-плата во земјата во 2019, објави независниот ревизор за минатата година.

Претпријатието кое гради магистрални, регионални и локални патишта прикажало околу 53.100 денари бруто плата по вработен, додека една година претходно таа била околу 48.400. Од друга страна просечната бруто-плата на национално ниво во текот на ланската година се движеше до 40.000 денари и се зголеми речиси незабележително.

Повеќе прочитајте на пари.мк