- Advertisement -
ПравдаСветСветот на работникот

Европската комисија не го стави корона вирусот на листата на крајно опасни за работниците

Европската комисија не го стави - Работник
126views

Европската комисија соопшти дека донесе одлука да не го класифицира новиот коронавирус на максималното ниво на опасност предвидено со законот за заштита на работниците, на големо незадоволство на сидникатите, јави дописникот на МИА.

Европска директива од 2000 година за заштита на работниците од ризици поврзани со изложеност на биолошки агенси при работа, воспоставува скала на сериозност/опасност на бактериите и вирусите на четири нивоа.

Групата Еден е најмалку опасна, односно „веројатноста да предизвикаат болести кај луѓето е мала“. Групата Четири е најопасна, покрај тоа што предизвикува сериозни заболувања, „претставува сериозна опасност за работниците“ и претставува „висок ризик од ширење во заедницата“.

Повеќе прочитајте на макпрес.мк

Advertisement